5 Şubat 2013 Salı

''LEYLA'NIN EVİ'' OYUNUNA DAİR...

''LEYLA'NIN EVİ'' OYUNUNA DAİR...


Pazar günü bir başka tiyatro oyunu için evden çıkmışken oyunun son anda iptali yüzünden yolunu yakında olan Profilo Kültür Merkezine düşüren ben,ter içinde en önlerden bir kişilik biletimi ''Leyla'nın Evi'' oyunu için aldım.Bazen bu tür şeylerde tek olmanın bu gibi avantajları oluyor.Oyun,izlemek istediklerimin arasındaydı ama her nedense bir başka oyunu tercih etmişim.İlk önce o oyunun iptal edilmesine sinirlensemde sonrası sevinmedim değilim.Böyle bir oyunu kaçırmış olacaktım.O zaman vah ki vah...





Gideceğim tiyatro oyunlarını twetter denen sosyal ağda paylaşıp reklamını yapmasını çok seviyorum.Tiyatro,sevgidir,mutluluktur,hayattır,bir yaşam tarzıdır.Nasıl adlandırırsanız öyledir işte.Nedim Saban'ın twetter'de yanıtı ''İyi seyirler bence değecek'' oldu.Ahhh ah hem de nasıl değdi.Bu oyunu seyretmeyenler için üzgünüm.





Belki içinizde muhakkak benim gibi Zülfü Livaneli'nin bu kitabını okuyanınız vardır.Tüm olayı sahnede izlemek çok farklı.Bildiğiniz bir şey canlandırılıyor.Oyuncular çok iyi,sizi seyirci koltuğundan söküp oyunun içine alıyor.İşte ben bunu seviyorum.Sinirlendim,yardım etmek istedim,sevindim,mutlu oldum,güldüm...Sahnede ki oyuncularla beraber.





Oyuncular,harika bir oyun çıkarmışlar.Oyun,sonradan görme zengin bir çift tarafından çeşitli hilelerle evi elinden alınan yaşlı Osmanlı kadını Leyla Hanımın Boğaziçindeki yalısını terk ederek,Beyoğlu'nun arka sokaklarında yaşamak zorunda kalmasını anlatıyor.Oyunda,biri eski İstanbul,diğeri hip hop kültüründen iki kadının dostluğunu görüyoruz.Aynı zamanda farlı kültürlere hoşgörüyle,sevgiyle ve gülümseyerek nasıl bakmak gerektiğini öğreniyoruz.





Bu arada Ayça Varlıer'in sesi harika.şarkı söyledikten sonra seyircilerin kuvvetli alkışması da bunun ispatı.Yakında CD çıkartıyormuş,bir gazetede ki karşılıklı sohbetinden öğrendim.Hem de kendi besteleride olacakmış.Hayırlısı olsun diyorum.





Oyunun sonuna doğru gözyaşlarımıza engel olamadık.Herkes bir vesileyle elleriyle gözlerinin,yanaklarının üstünde bir şeyler yapıyordu.Ve en çok sevdiğim bölüm olan kısma geldik;alkışlara.Seyirci olarak alkışlarımızla oyuncuları uzun süre sahneden indirmedik.O alkışları hakettiler.





Dışarıya çıktığımda uzun süre oyunun etkisinden kurtulamadım.Yönetmen Nedim Saban ve tüm oyuncuları kutluyorum.Oyunu kaçıranlar için üzgünüm...


NOT:Fotoğraflar Tiyatro Kare'nin internet sitesinden alıntılanmıştır.


ÖDÜLLER:

"Leyla" rolünü canlandıran duayen Celile Toyon, "Vasıf Öngören" ve "Küçükçekmece Belediyesi Onur Ödülü" ne layık görülmüştür.

"Roxy" rolüyle Leyla'nın Evi'nde oynayan Ayça Varlıer'in aldığı ödüller:
- Afife Jale - Müzikal En İyi Oyuncu Ödülü
- Sadri Alışık – En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü
- Yeküv Vasfı Rıza Zobu – En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
- 11. Direklerarası Seyirci Ödülü – En İyi Kadın Oyuncu Ödülü

LEYLA'NIN EVİ
Yazan :Zülfü Livaneli
Yöneten :Nedim Saban
Uyarlayan :Zeynep Avcı
Dekor :M.Nurullah Tuncer
Müzik :Zülfü Livaneli & Ferhat Livaneli
Oyuncular : Celile Toyon, Ayça Varlıer, Nuri Gökaşan, Halim Ercan, Gökçer Genç, Dicle Alkan, Meral Asiltürk, Ethel Mulinas, Ergin Kılıkçıer, İsmail Karaer


ADRES:

PROFİLO KÜLTÜR MERKEZİ
Cemal Sahir Cad.No:33 Profilo Alışveriş Merkezi Mecidiyeköy/İSTANBUL

Tel : 0212 243 44 85

Faks : 0212 243 44 86

E-Posta : info@tiyatrokare.com.tr


http://www.tiyatrokare.com.tr/

4 yorum:

ekinushobi dedi ki...

Bu oyunu merak ediyordum; sizin yazınızla daha da merak ettim.

Mahmutun güncesi dedi ki...

Gelecek sezon kaçırmayın derim.

kahvetelvesi dedi ki...

Ama sizi takibe alamıyorum ben :(

Mahmutun güncesi dedi ki...

:((