13 Mart 2014 Perşembe

MAUSOLEİON MUSEUM-MÜZESİ (BODRUM)


BODRUM MÜZESİ
MAUSOLEİON


Mausoleion alanı bugün açık hava müzesi olarak düzenlenmiştir.İçeri girildiğinde sağda Bodrum tipi bir ev görülmektedir.Solda görülen uzun yapı içinde Mausoleion'la ilgili kabartmalar, maket ve bazı çizimlerle yapıya ait mimari parçalar sergilenmektedir.







Dünyanın yedi harikasından biri diye tanımlanan Mausoleion'un yükseldiği yer bugün bir çukur olarak görülür.



Bu çukurun ne olduğunu anlamak için öncelikle kapalı sergi salonunun gezilmesi gerekir.Taban ölçüleri 32 x 38 metre boyutlarındaki Mausoleion,bir zamanlar uzun kenarı 242,5 kısa kenarı 105 metre olan geniş bir alanın kuzeydoğu köşesinde yükselmekteydi.




Antik yazarların anlattıklarına göre Mausoleion,dört bölümden oluşmaktadır.En altta yüksek bir kaide (podyum);onun üzerinde kenarlarında onbir,kısa kenarlarında dokuz olmak üzere 36 İon sütunlu tapınak şeklinde bir bölüm vardır;onun da üzerinde 24 basamaklı piramid şekilli bir çatı ve en tepede dört atın çektiği araba içinde Mausolos ve Artemisia'nın heykelleri yer almaktadır.




Anıtın yüksekliği konusunda Latin yazarı Plinius bilgi vermektedir. Latinlerin dünyanın yedi harikası olarak gördüğü Mausoleion'un yüksekliği 180 İon ayağıdır.Bu da yaklaşık 55 metredir.Yirmi katlı bir apartmanın yüksekliği kadardır.Sergi salonundaki makette bu ölçü esas alınmıştır.



Anıtı son ayakta görenlerden biri M.S. XII. yüzyılda yaşamış Piskopos Eustathios'tur.Bu anıtının 1500 yıl ayakta kaldığını göstermektedir.Bu tarihten sonra anıtın bir deprem sonucu yıkıldığı sanılmaktadır.1402'de Saint Jean şövalyeleri Bodrum'a geldiklerinde anıtı yıkık olarak görmüşlerdir.Şövalyeler anıtı taş ocağı olarak kullanmışlar hemen tüm taşlarını sökerek Bodrum Kalesi'ni yapmışlardır.İlk tahribat şövalyeler tarafından 1494'te yapılmıştır.Çukurun en derin yerinde bulunan asıl mezar odası o çağda şövalyeler tarafından bulunamadığı için,yok olmaktan kurtulmuştur.1522 yılında Saint Jean şövalyeleri kalelerini güçlendirmek istemişler ve çevrede kale yapımında kullanılmak üzere eski yapı taşları aramışlardır.Mausoleion,son tahribata bu tarihlerde uğramıştır.Kalenin güçlendirilmesinde görev alan şövalyelerden de La Touret mezar anıtının tahribini hatırasına yazmıştır.Günümüzde kiremit bir çatı altında kısmen korunmaya çalışılan 12 basamaklı merdiveni nasıl bulduklarını,mezar odasına giden koridorun iki yanındaki heykelleri ve kabartmaları nasıl önce hayranlıkla seyredip sonra da parçaladıklarını anlatmaktadır.Tam mezar odasına girecekleri zaman paydos borusunun çaldığını;asıl odaya girmeden kaleye döndüklerini,ertesi gün geldiklerinde ise mezar odasının açıldığını, her yerde parçalanmış halde kıymetli kumaşlar ve altın ziynet eşyaları gördüklerini yazmıştır.





Bugün mezar odasının girişini kapatan iki tonluk dikdörtgen bloklardan biri koridorun içinde görülmektedir.İngiliz araştırmacı Newton 1856-1857 yıllarında burada yaptığı kazı sırasında taş bloğu orjinal yerine götürmüştür.Kazı sırasında bulduğu kabartmaları,Mausolos ve Artemisia'nın heykellerini,dört atlı arabanın parçalarını British Museum'a götürmüştür.Daha önce Lord Stratford Canning (Türkiye'de bulunan İngiltere Büyükelçisi),1846 yılında Padişah Abdülmecit'ten aldığı izinle Bodrum Kalesi'nin duvarlarında görülen Mausoleion kabartmalarını da Londra'ya götürmüştür.Bugün yarı kapalı sergi salonunda,geçen yüzyıl buradan götürülen kabartmaların ne yazık ki alçı kopyaları sergilenmektedir.



ADRES :
Tepecik,
Bodrum/Muğla


NOT1 :
Yukarıda Mausoleion Müzesi ile ilgili kısa bilgi aşağıda vermiş olduğum 1. internet adresinden alıntılanmıştır.Daha çok bilgi almak üzere 1. ve 2. internet sitelerini gezebilirsiniz.

1.
http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,43906/mausoleion.html

2.
http://m.muze.gov.tr/

NOT2 :
Fotoğraflar bana aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder