ANDY WARHOL VE STEPHEN CHAMBERS
HERKES İÇİN POP SANAT
Pera Müzesi,7 Mayıs - 20 Temmuz 2014 tarihleri arasında Amerikan pop kültürünün ikonik isimlerinden Andy Warhol'u ağırlıyor.
Sergide, Andy Warhol’un (1928-1987) Campbell’s Soup,Kovboylar ve Kızılderililer,Tehlikedeki Türler,Çiçekler,20. Yüzyıldan On Yahudi Portresi dizilerinin yanı sıra,Mick Jagger ve Lenin gibi ünlü isimlerin portreleri yer alıyor.Sergi,Slovak asıllı sanatçının Slovakya Modra’daki Zoya Müzesi koleksiyonundan derlendi.Amerikan hayat tarzını sorgulayan,sanatında kitle kültürü malzemelerini kullanan,çoğaltılabilirlik ve yeniden üretilebilirlikle içerik ve formu önemsizleştiren Andy Warhol sergisi,Türkiye’de ilk kez sergilenecek serigrafi dizilerini ve desenlerini izleyiciyle buluşturuyor.
Fikirlerin,insanlar ve olayların metalaştırıldığı ya da metalaştırılma potansiyeli taşıdığı maddi bir dünyada Warhol,çoğaltılabilirlik ve yeniden üretilebilirlik teknikleri ile her şeyi nesne statüsüne indirgeyerek,içerik ve formu önemsizleştirdi.Popüler,fani,harcanabilen düşük maliyetli,seri imal edilen,genç,hazırcevap,hileli ve büyüleyici bir sanat üretti.Warhol popüler kültürün Amerika’da yaratılmış en iyi şey olduğuna inanıyordu;herkese on beş dakikalığına dünyaca ünlü olma şansını veren genç,eşitlikçi,anti-otoriter,demokratik bir kültür.Bütün kalbiyle,Amerikan popüler kültürünün mitleşmesi için uğraştı.
BÜYÜK ÜLKE VE DİĞER HİKAYELER
Pera Müzesi,7 Mayıs - 20 Temmuz 2014 tarihleri arasında İngiliz çağdaş sanatçı ve Londra Kraliyet Sanat Akademisi üyesi Stephen Chambers'ı ağırlıyor.
Kraliyet Sanat Akademisi,Londra işbirliğiyle gerçekleşen,çağdaş sanatın önemli isimlerinden Stephen Chambers’ın (d. 1960) düşsel dünyasına yolculuk niteliğindeki sergisinde sanatçının son 20 yıla uzanan resim ve grafik işleri sergileniyor.Sanatında erken dönem Rönesans resminin etkileri izlenen sanatçının diğer baskı serileri ve yağlıboyalarında incelikle işlenmiş doku,figürler arası bağlantılar,yüzeyle sınırlı bir perspektif anlayışı ve süsleme unsurları dikkati çekiyor.Etkileyici yapıtı; William Wyler’ın 1958 yapımı aynı isimli western filminden ilham aldığı “Büyük Ülke” (The Big Country), 78 ayrı resimden oluşuyor.
Büyük Ülke serisi engin Amerikan Ortabatısına göndermeler ve sınırsızmış gibi görünen ülkede yeni ve daha iyi bir yaşam hayali kuran göçmenlerin deneyimleri aracılığıyla aslında zaman ve mekândan bağımsız ve güncelliğini koruyan bir temaya da atıfta bulunuyor.Chambers’ın tarzı,geniş ölçek,konu ve mecra silsilesine rağmen her zaman tanınabilir biçimde kendisine ait olmuştur.
NOT:
Fotoğraflar bana aittir.
Yazılar ise Pera Müzesinin aşağıda vermiş olduğum internet sitesinden alıntılanmıştır;
Keşke sergiyi gezebilseydim. Andy Warhol çok beğendiğim sanatçılardandır.
YanıtlaSilPaylaşım için teşekkür ederim :)
İnsana farklı bakış açısı sunuyor.
SilO havayı solumak güzeldi.