25 Mart 2013 Pazartesi

''EVARİSTO'' OYUNUNA DAİR...

''EVARİSTO'' OYUNUNA DAİR...





Altıdan sonra tiyatronun ''6 üstü oyun'' projesi kapsamında Kumbaracı50 de gösterime sunduğu tek kişilik oyunlardan ''Evaristo'' adlı oyunu izlemek üzere geçen hafta bugün gitmiştim.Heyacanla gittiğim oyundan hoş duygularla ayrıldım.İnsanın sevdiği sanatçıyı hem de uzun bir aradan sonra(14 yıl) duygu coşmalarıyla sahnede izlemesi gibisi yok.





Kumbaracı50 de yerinizi almak üzere içeriye girdiğinizde kendinizi çöplük evlerden birindeymiş gibi hissediyorsunuz.Sahne çok güzel kurgulanmış.Bir süre sonra da o pisliğe yakışır pislik içinde birinin dolandığını görüyoruz. Çöplük arasında dolaşan kadının yaşama tutunuşunu izliyoruz.Geçmişe-günümüze gidip gelmeler var.Günümüze yapılan göndermeler nasıl da cuk diye oturmuş.Abartmadan,sade bir şekilde duyguları bize geçiriyor.Gidilesi bir oyun.Kaçırmayın derim.





EVARİSTO

Yazan:Civan Canova

Yöneten:Nihal Koldaş

Oynayan:Ayşenil Şamlıoğlu

Mekan ve Kostüm Tasarım:Başak Özdoğan

Işık Tasarımı:İsmail Sağır,Onur Kiraz

Asistan:Sinem Öcalır

Fotoğraf:James Hughes

tek perde / 65 dak.

tam 40, ind. 25

Biletler Kumbaracı50 gişesi ve Biletix‘te

Kumbaracı50 gişe:(212) 243 50 51
Pazartesi-Cumartesi 16:00-20:30
Pazar 11:00-13:00

NOT1:
Oyunun oynandığı günleri ve hakkında yazılmış yazıları Kumbaracı50 nin kendi internet sitesinden takip edebilirsiniz.

NOT2:
Benim de takip ettiğim Melih Anık'ın ''Düşünceler'' isimli bloğundan bu oyun ve diğer oyunlarla ilgili yazılarını okuyabilirsiniz.

NOT3:
Fotoğraflar ve Civan CANOVA hakkındaki yazı Kumbaracı50 'nin sitesinden alıntılanmıştır.

YAZAR: CİVAN CANOVA




Fotoğraf:Erhan Yürük

1955 Ankara doğumlu.1973 T.E.D. Ankara Kolejini bitirdi.1974 Yılmaz Güneyin Arkadaş filminde rol aldı ve aynı yıl Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümüne girdi.1979 Konservatuardan mezun olarak İstanbul Devlet Tiyatrosu kadrosuna katıldı.

OYNADIĞI BAZI OYUNLAR:Antigone ,Yaralı Geyik,Kunduz Kürk,Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası ,Truva Savaşı Olmayacak , Barış Gezegeni,Kırmızı Pabuçlar,Julius Caesar,Lysistrata,Düşüş,Cadılar Machbeth’ i ,Danton’un Ölümü,Ölüm Tuzağı,Gizli Oturum,Yeşil Papağan Limited,Bir Casusa Ağıt,Kaktüs Çiçeği.


YAZDIĞI OYUNLAR:Erkekler Tuvaleti, Kıyamet Sularında,Kızıl Ötesi Aydınlık,Ful Yaprakları,Düğün Şarkısı,Sokağa Çıkma Yasağı,Mitosmorfoz,Üstat Harpagon, Lydia, Niobe,Neon,Yıl Dönümü,Tuna’ nın Korsanları,Prömiyer,Evaristo


EVARİSTO OYUNU HAKKINDA: Evaristo” yu çok severek yazdım. Bazı oyunların yazımı uzadıkça görev gibi gelir. Bitirmek için çabalarsınız. Bu öyle olmadı. Bir çırpıda derler ya, öyle yazıldı. Hem de bir çok işin arasında. Sevgili Yiğit Sertdemir arkadaşımın önerisi olmasaydı yazılmayacaktı belki de. Altı oyun, altı yazar, altı yönetmen ve altı oyuncu. Çok cazip bir projeydi. Kumbaracı50′ nin sahnesini gördüğümde ise hevesim daha da arttı. Ve uzun süredir kafamda dolanıp duran düşünceler, mekanın da etkisiyle dökülüverdi; yaşlı, uçuk, düşkün, çok bildik ya da ne idüğü belirsiz bir kadının ağzından: “Aslında ufuk çizgisine bakınca anlaşılıyor. Tuhaf bir kızıllık var gibi. Sadece okyanus tarafında değil.. her tarafta. Bahar havası diyor televizyonlar ama… Bilemedim. “ Hani bir baş soğan bir şişe rakı içirir derler ya, kafamdaki bu cümle de bana koca bir oyun yazdırdı. Sevgili Nihal Koldaş’ ın oyun hakkındaki birkaç cümlesini okuduktan sonra, ekleyecek pek bir şey de bulamadım doğrusu. Bu oyun sayın Koldaş’ ın anlattığından daha iyi anlatılamaz kanımca. Ve de hayali bir kadına hayat verecek olan o iki muhteşem kadını düşündükçe, iyi ki yazmışım diyorum. Teşekkür ederim Nihal Koldaş ve Ayşenil Şamlıoğlu. Ve elbette Yiğit Sertdemir. Bana bir oyun kazandırdınız.Tabi hepimize.


Hiç yorum yok: