6 Mart 2013 Çarşamba

OYUN OYNAMAK SOSYALLEŞMEK MİDİR?


OYUN OYNAMAK SOSYALLEŞMEK MİDİR?




Evet,anladığınız gibi sanal oyunlardan bahsediyorum;bilgisayar,playstasion ve akıllı telefonlarda oynananlardan.


Çok yakınım olan biri ''oyun oynamak da sosyalleşmedir'' dedi.Ben bunu kabul etmiyorum.Sosyalleşme tek başına bilgisayarın başında olmaz.Hayatın içinde olmak gerek.Ne kadar konuşsakda düşünceler değişmedi.Birinde sanal alemdesin diğerinde hayatın içinde.Halbuki ''oyun oynamak''la ''hayatın içinde olmak'' aynı şeyler değil.İkisi arasında dağlar kadar fark var.Sanal alemde yaşananla gerçek hayatta yaşanan,kişiye farklı duyguları yaşatır.En basitinden sanal alemde oluşturduğun karekterin yine oluşturduğun dünyanda yürümesiyle,senin gerçek hayatta gezerek,etrafı seyrederek,düşünceler içinde yürümen bir mi?


Online başka kişilerle oyun oynuyorum densede farketmez.Karşıdakinin gözlerine bakabilmelisin,sesini duyabilmelisin,vücut diline şahit olabilmelisin...


Siz ne dersiniz;Oyun oynamak sosyalleşmek midir?


2 yorum:

Hilal dedi ki...

Sanalda oynadığın oyun da, yaptığın aktivite de her zaman için "sanal"dır. ne karşındakinin hislerinden emin olabilirsin, ne de o an ne hissettiğini anlayabilirsin. Ama karşı karşıya olsan, birlikte bir şeyler paylaşsan, karşındakinin ses tonundan, mimiklerinden, bakışlarından ne çok anlam çıkarırsın. Sanalda olan her şey "sanal"dır, çoğu kez de yalandır bana göre :)

Mahmutun güncesi dedi ki...

Katılıyorum size.