30 Ocak 2014 Perşembe

"FAUST" OYUNUNA DAİR...


FAUST


Faust,Goethe'nin neredeyse tüm yaşamı boyunca yazdığı ölümünden kısa bir süre önce bitirebildiği bir yapıt,hatta tüm eserlerinin birleşimidir denir.


Tek kişilik bu oyunun başlangıçta belirtildiği üzere 199. Gösterimini izlemek üzere koltuğuma oturdum.Oyunun başlangıcında ve yer yer bazı kısımlarında sanatçı almanca konuşuyor ama bu sizi oyundan koparmıyor.Almanca bilmesenizde o an neler olduğunu konuşmasından ve bir şey söylercesine kullandığı bedeninden anlıyorsunuz.
Sanatçı bizi kimi zaman Mephisto'nun kimi zaman Faust'un dünyasının içine soktu.Mephisto sanırım Faust'la birlikte bizi de kandırdı.Kandırıldığımı zaman farkını belirttiğinde elimde olmadan verdiğim şaşkınlıkla daha iyi anladım(bir gün nerede bir yıl nerede).
Yan unsur olarak aşk kullanılmış.
"Aşk aşktır."


Tek kişilik oyun ama içerisinde Mephisto,Faust,Faust'un aşık olduğu Gretchen,Gretchen'in annesi ve abisini,yaşadıkları yeri içerisinde barındıran bir çeşitlilik söz konusu.Hatta Tanrı...Mephisto varsa O'nun olmaması söz konusu olamaz.Nitekim son noktayı koyan da O.
Sanatçının yer yer anlattığı anektodlar oyuna ayrı bir lezzet katmış.
Kitaptan küçük bir bölümü izleyicilerden birine okutup (ki güzel de okudu) kitabı o kişiye hediye etmesi hoştu.Anısı olan kitap.


Hoşuma gitti.Alkışınız bol olsun.


FAUST

Yazan: Johann Wolfgang von Goethe

Uyarlayan, Çeviren ve Oynayan: Haydar Zorlu

Yöneten: Natalia Murariu.


SAHNE CİHANGİR


ADRES :
Ağa Hamamı Caddesi
Taktaki Yokuşu, 2B
Cihangir/İSTANBUL
(Bo Sahnenin biraz ilerisinde sağınızda aşağıya doğru inen merdivenlerin hemen yanındaki Ağa Bilardo yanında bulunmaktadır.) 

SAHNE CİHANGİR BİLGİ ALMAK İÇİN:


(17:00-20.30 arası)

Twitter: @Sahne_Cihangir
Facebook: Sahne Cihangir (sayfa), Sahne Cihangir (grup)

Sahne Cihangir Mekan Direktörü: Nelin Dükkancı

Faust SAHNE CİHANGİR de her ayın son pazar günü saat 16.00 da Almanca olarak, 18.00 de Türkçe oynanacaktır


NOT :
En alttaki iki fotoğraf bana ait diğerleri ise internetten alıntılanmıştır.

Hiç yorum yok: