22 Mayıs 2013 Çarşamba

ALIN SİZE MAHALLE BASKISI

ALIN SİZE MAHALLE BASKISI






Günlük yaşantımız,ilk önce ailemizle başlayıp sonrasında da gittiğimiz yerlere göre değişen tanıdığımız-tanımadığımız insanlarla selamlaşarak devam eder.Selamlaşmak güzeldir.Benim bildiğim,selamlama şekli ne olursa olsun genel anlamda karşında ki insana,iyi dileklerini iletmektir veya buna benzer duyguları.Bunu kimisi günaydın diyerek,kimisi merhaba,iyi günler,iyi akşamlar v.s. diyerek uygulamaya koyar.İster farkında ol ister olma ama anlam olarak karşındakine iyilikler,güzellikler,sağlıklar veya buna benzer dileklerini iletmiş olursun.Karşında ki de selam vererek aynı dileklerin senin için de geçerli olmasını temenni eder. 


 Çocukluğumdan beri iki etrafımla sabah günaydın daha sonraları merhaba,iyi günler,tünaydın,selam,akşamları iyi akşamlar,iyi geceler diyerek selamlaşmışım.Ben,böyle görmüşüm.Yaşlı büyüklerimiz her zaman olmasa da bazı zamanlar Selâmün aleyküm derlerdi.Buna karşılık olarak kimi zaman karşıda ki aleykümü's-selam der kimi zaman merhaba derdi.Bunun sonucu kimse kimseye bir laf etmezdi. 


Geçen gün bir arkadaşım sabah Selâmün aleyküm dedi.İnanın hiç bir şey düşünmeksizin her zaman olduğu gibi günaydın diyerek yanıt verdim.Ben o an ne yapıyorsam onu yapmaya devam ettim. 
''Mahmut,ben sana Allah'ın selamını veriyorum,senin verdiğin yanıta bak'' dediğini duydum. 
Tepem attı.Selamına yanıt verdiğimi söyledim ama o başka türlü bekliyormuş.Hiç olmamışmış.Bir de kalkıp bana ders vermeye kalmıyor mu?Düne kadar Selâmün aleyküm demiyen insan kalkıp bana ders verecek.Ulan sana ne oldu da birden bire bu tür selamlaşmayla ahkam kesmeye başladın.Bunu yapınca sütten çıkmış ak kaşık mı oldun? 


 Ahhh ahh selamlaşmanın anlamını bilmeyen sadece şekile önem veren bu insanlar yok mu?Hey be aptal insan,sen bana iyi temennilerini sundun,ben de aynı temennileri senin için dilediğimi belirtmiş oldum.
 Kendi nasıl selam veriyorsa karşılığını da öyle istiyormuş.Allah Allah... 
''Benim nasıl selamlaştığımı çok iyi biliyorsun.Sen ona göre ver.Yok illa böyle olacak diyorsan selam vermiyebilirsin.Doğal karşılarım.'' dedim.Bu insana hiç tavrım olmaz.Öncesi nasıl işim olmazsa sonrasıda olmaz.Acırım sadece.Bu insana mama ver her yöne döner.Yarın iktidar değişsin o da değişir.Bu tür insanlar kullanılmak içindir.Girdiği ortamda ki insanlar bunu bilmiyor mu?Biliyor tabii.Yakın zamanda ''yetmez ama evet''cilerde bunu yaşamadık mı? 


 ''Selâmün aleyküm'' le bir derdim yok.İsteyen bu şekilde selam verir.Karşısında ki insanı da istediği selamı almak için zorlamasın.Buradan yola çıkarak insanın müslümanlığını sorgulamaya kalkmasın.Sorgulama cesareti varsa kendini sorgulasın.


2 yorum:

Depresif Ayu dedi ki...

Bazı insanlar selamlaşma şeklini inanç göstergesi olarak algılar hale geldiler. Kimse kimseyi bu tür şeylerle yargılamasın lütfen, komik oluyorlar çünkü.

Mahmutun güncesi dedi ki...

Maalesef yargılamayı kendinde hak görüyor.