22 Şubat 2014 Cumartesi

''ALİ İLE RAMAZAN'' OYUNUNA DAİR...


ALİ İLE RAMAZAN


Perihan Mağden'in "Ali ile Ramazan" adlı romanından yola çıkarak kurgulanan oyun sadece Ali ve Ramazan'ı değil,günümüz toplumunun içinde kendine yer bulmaya çalışan diğer (??) insanların hikâyelerini de sahneye taşıyor.


Oyun,bu iki genç adamın yaşamlarından bölümler aktarırken aynı zamanda sinema öğrencisi Rüzgar’ın hayatına da şahit oluyoruz.Edebiyat profesörünün olduğu sahnelerde bizler seyirci değil öğrenciyiz."Ali ile Ramazan" kitabı üzerine bir ders.


Doğrusu Ali ve Ramazan’ın içinde bulundukları çıkmaza,yaşadıklarına üzüldüm.Hele Rüzgar'ın beklenmedik sonuna...Hayat,bazı insanlara ne kadar acımazsızca davranıyor.Gerçi acımasız olan hayat mı,insanlar mı tartışılır.Bence hayatı zorlaştıran,beraber yaşamayı bilmeyen,bencil,empati yoksunu insanlar.


Oyun izlemek üzere içeri girdiğimde dekor beni etkiledi.Bir tarafta masa ve sandalyeler,yerde yataklar diğer tarafta ranza...Tavandan sarkan ampüller,poşetler ve poşetlerin arkasında video kayıtlarını izlediğimiz ekranlar (bunlar aynı zamanda Rüzgar'ın bilgisayarının ekranı görevini görüyorlar)...Her şey güzel bir şekilde yerleştirilmiş.Geçmiş,şimdi ve hatta gelecek o dekorün içine saklanmış ve yeri geldiğinde nasıl da bir bir ortaya çıkıyor.



Karekterler sahne üzerinde çarçabuk değiştirdikleri kıyafetle hem bulundukları ortamı hem de zamanı değiştiriyor.Bütün bunlar olurken nefes nefese kalma durumu yok.


Oyuncular abartısız bir oyunculuk sergilediler.Bedenlerini güzel kullandılar.Oyunu izleyince ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.Müzik güzeldi.Işık da.Oyun için emeği geçen herkesi kutluyor,alkışları bol olsun diyorum.


Kendinize fırsat yaratın ve gidin.Empati yapabiliyor musunuz görün.Karşıdakinin yerine kendinizi ne derece koyabiliyorsunuz?Sizin dışınızdaki insanları ne derece olduğu gibi kabul ediyorsunuz?Daha başka başka sorular...
Bilmem belki sorularınızın yanıtını bulursunuz.


STUDİO 4 İSTANBUL

RAMAZAN VE ALİ


Süre:2 perde/115 dakika

Uyarlayan:Onur Karaoğlu,İbrahim Halaçoğlu 
Yöneten:Onur Karaoğlu 
Yapım:Studio 4 İstanbul

Oyuncular:
Fatih Gençkal
Nadir Sönmez
Gülen Karaman
İbrahim Halaçoğlu
Metin Göksel

Işık Tasarım:Arek Nişanyan,Utku Kara
Işık Uygulama:Utku Kara 
Dekor Tasarım:Öykü Akarca 
Kostüm Tasarım:Deniz Çağrı Bilgili Mekan Tasarım:Doruk Çiftçi 
Müzik Tasarım:Recep Gül 
Ses Tasarım:Özgür Kuşakoğlu 
Video Tasarım:Burak Çevik 
Video Uygulama:Ali Umut Ergin 
Sahne Amiri:Utku Kara 
Reji Asistanı:Alper Turan 

Topluluk Hakkında: 
Studio 4 Istanbul,2002 yılından bu yana tiyatro ve sinema alanlarında çeşitli disiplinlerden sanatçılarla özgün çalışmalar gerçekleştiriyor.Tiyatroyu seyircinin önünde,seyirci ile birlikte yeni bir dünya inşa etme eylemi olarak yapıbozumcu bir yöntemle ele alan topluluğun ödüllü kısa film ve tiyatro çalışmaları aralarında ABD,Fransa,Kanada,Brezilya,Rusya ve Japonya’nın da bulunduğu yirmiyi aşkın ülkede sergilendi.Topluluk İstanbul’da son olarak farklı söylemi ve teatral yapısı ile öne çıkan Atış Serbest (2010) ve müzikal performans Bugün Aşık Olucam (2012) adli oyunları gerçekleştirdi.

NOT1 :
Studio 4 İstanbul hakkında yukarıdaki bilgiyi garajistanbul'un aşağıda vermiş olduğum internet sitesinden alıntıladım.
http://www.garajistanbul.org/

NOT2 :
Fotoğrafları değişik internet sitelerinden alıntıladım.
İki fotoğraf (sahneyi gösteren) bana aittir.

ADRES :

Tomtom Mahallesi,
Yeni Çarşı Caddesi, 
Kaymakam Reşat Bey Sokak 11A,
Beyoglu-Istanbul
Telephone 0212 244 44 99

e-mail: info@garajistanbul.org

Hiç yorum yok: