23 Aralık 2012 Pazar

MISIR APARTMANI

MISIR APARTMANI









Mısır Apartmanı,İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan tarihî bir apartmandır.Galatasaray semtinde,İstiklal Caddesi ile Acara Sokağı'nın kesiştiği noktada yer alır.1910 yılında,yıkılan Trocadero Tiyatrosu'nun yerine,Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından kışlık konak olarak yaptırılmıştır.Osmanlı döneminde yapılan İstanbul`un ilk betonarme binalarındandır.





NOT1:Funda Susamoğlu-Arazi/Land


















Abbas Halim Paşa`nın isteği üzerine Ermeni mimar Hovsep Aznavuryan`a kışlık konak olarak yaptırılan bina,1905 yılında inşaatına başlanıp 4,5-5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır.Binada o dönemin Ortadoğu ve Avrupa mimarisinin örneklerinin görülmesine rağmen farklı mimari üslubu ile dikkat çektmiştir.






NOT2:Ferhat Deniz-İkarus.
Bu çalışmalara bayıldığımı belirtmeden geçemem.Resimleri ilk gördüğümde ''Ahhhh'' kelimesi farkında olmadan ağzımdan süzüldü.İçimin yağını erittiniz Ferhat Deniz.

























Konağın Sahibi Abbas Halim Paşa tarafından kişisel konut olarak yaptırılmışsa da,Paşa'nın ölümünün ardından yapı,varisleri tarafından katlara ayrılmak suretiyle apartmana dönüştürülmüş ve 1940 yılında dönemin ünlü işadamlarından Hayri İpar'a satılmıştır.İpar ailesinin mülkiyetinde mevcut binaya 2 kat daha eklenmiş ve 9'uncu katın da ruhsatı alınmıştır.Ancak 9'uncu katın yapımı hiçbir zaman gerçekleşmemiştir.Apartmana sonradan eklenen asansör zemin katla 6'ncı kat arasında çalışmakta olup,7. ve 8. katlara merdivenle ulaşım sağlanmaktadır.






NOT3:Nezaket Ekici-İmagine/Yemek üzerine seçilmiş işler 2002-2012









Apartman'ın ikinci sahibi Hayri İpar'ın İstanbul'dan ayrılıp Brezilya'ya yerleşmesiyle birlikte, yapı büyük ölçüde boşalmış oldu. Bakımsız kalan binanın %70'i, 2000 yılında Koray İnşaat adlı firma tarafından satın alındı. Bunun ardından apartmanda genel bir onarım başlatıldı ve 5 yıl içinde yapı tümüyle restore edildi. Depreme dayanıklılık testlerinin olumlu olduğu açıklandı.





NOT4:Meriç Algün Ringborg,Olof Olsson,Pilvi Takala,Erdem Taşdelen-Aşamalı Değişim






100 yılı aşkın süredir ayakta olan apartmanın dairelerinde pek çok önemli kişinin yaşadığı bilinmektedir.Türk şair Mehmet Âkif Ersoy,görevi gereği 10 yıl kaldığı Mısır'dan 16 Haziran 1936 tarihinde Türkiye'ye döndüğünde bu apartmanda bir daireye yerleşti ve ölümüne değin burada yaşadı.Bir diğer Türk şair Mithat Cemal Kuntay da bu apartmanda yaşadı ve öldü.Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün dişçisi Musevi asıllı Sami Günzberg'in muayenehanesi de Mısır Apartmanı'nda bulunuyordu.Apartmanda ayrıca Cumhuriyet'in ilk yıllarında önemli moda ve dikimevleri da vardı.Daireleri hem ev hem de atölye olarak kullanan dönemin ünlü kadın terzileri arasında Cemal,Nedret ve Lütfiye ile Canan Yaka ve annesi Mualla Hanım da bulunuyor.Safiye Ayla,Emel Sayın ve Muazzez Abacı gibi isimlerin de sık sık apartmandaki terzilerine geldiği ifade edilir.Günümüzde apartmanın çeşitli katlarında restoran,tiyatro,sanat galerileri,lokaller ve çalışma ofisleri bulunuyor.






NOT5:Alev Ebüzziya-Siesbye













Mısır Apartmanı içerisinde bulunan galerilerin sergilerinden örnekleri sizlerle paylaşıyorum.Mısır Apartmanının çok güzel zaman geçireceğiniz bir bina olduğunu göreceksiniz.Hele resimle ilgiliyseniz İstiklal'e gelip de buraya uğramamanız mümkün değil.









NOT6:Kimi galerilerde şu an fotoğraflarını yayınladığım sergiler belki sonlanmıştır belki de yeni sergi veya hazırlıkları devam etmektedir.Benim gezdiğim tarihte bazı galeriler yeni sergilerin hazırlığı içerisindeydiler.Resimle ilgiliyseniz Mısır Apartmanını biliyorsunuz demektir.Bilmiyorsanız da bu bloğu okuduktan sonra biliyorsunuz demektir.Buyurun o tarihi Mısır Apartmanı sizleri bekliyor.


NOT7:Mısır Apartmanı karşısında ki çıkmaz sokak içerisinde İkinciKat ve biraz ilerisinde Kumbaracı50 tiyatrosu var.Onun öncesinde tomtom da AltKat (artık sadece caz müzik var),Olimpia,Garajİstanbul ve bir çok eğlence yeri var.Ahh neler yok ki Teoman'ın Balansı,Nevizade,çiçek pasajı,diğer tarafta asmalı mescit ve daha neler neler var.Muammer Karaca tiyatrosu,Maya Cüneyt Türel Sahnesi,OrtaYuncular...Babylon,Otto...


NOT8:Yazı,binanın yöneticisi aynı zamanda Galata Yapımın sahibi olan mimar Koray Korkmaz'ın AA muhabirine verdiği röpörtajdan derlenmiştir.
İlk iki fotoğraf dışında diğer çekimler bana aittir.

Hiç yorum yok: