23 Mart 2014 Pazar

''EVİM GÜZEL EVİM'' OYUNUNA DAİR...


EVİM GÜZEL EVİM


Bir evin salonundayız.Evin annesi tedirgin,bir tuhaflık var.Gözü,bir telefonda bir kapıda.Çaresizlik girdabında kıvranıyor gibi.

Kapı çalıyor.Gelen kızına hasretle sarılıyor.Bir süre sonra diğer kızıda geliyor.İki kızın artık o evde yaşamadığını bugün misafir olduklarını anlıyoruz.Evde ki tuhaflığı biraz sonra baba geldiğinde daha iyi anlıyoruz.


Ah be Umut tek başına yaptığın performansta küçükken yaşadığın olayı anlatırken içimi parçaladın.Üzüldüm.Üzdün.

Bir ara anneye kızdım.Okumuş bir anne.Üniversitede tanıştığı ve sevdiği adamla evlenmiş.Onun için çok şeyden vazgeçmiş.Hatta yaşadıklarına (yaşatılana) ses çıkarmamış.Hani 
"el ne der"
ya da 
"çocuklar büyüsün (etkilenmesin)"
nün arkasına sığınmış.Halbuki çocuklar,yaşanınlardan nasıl da etkilenmişler.Büyüdüklerinde ya da para kazanmaya başladıklarında kendilerini evden kurtarmış ayrı yaşamaya başlamışlar.Şimdi de annelerini kurtarma çabasındalar.Halbuki dışardan gözüken mutlu bir aile tablosu.


İnsan,sevgi sözcükleri sıraladığı birine nasıl şiddet uygulayabilir ya da uyguladığı şiddetten sonra nasıl sevgi sözcükleri sıralıyabilir.İşte baba öyle biri.Aynı zamanda o (hastalıklı) sevgi sözcükleri söylendiğinde mayışan bir kadın (!) var.

Şiddetin her türlüsüne karşıyım.İster fiziki ister sözle olsun müsade edildiği takdirde devamı gelecektir.TV den,gazeteden bunu görüyor ve okuyoruz.Bir kerelik şiddet mi olur?Hele
"çocuklar etkilenmesin"
lafının arkasına sığınmak hiç gerçekci olmuyor.Etrafınıza bakın,kendinizi düşünün şiddet görmeniz şart değil çevrenizde olan bir şeyden nasıl etkileniyor çocuklar.


Bir tokata ses çıkartılmadığında her şey bitiyor mu?Bir kere görülen sözsel ve fiziksel şiddet gerçekten bir kereyle mi kalıyor.Kim olursa olsun ne olursa olsun bir kereye dahi 
"Hayır"
demeli kadın/erkek.Oyunda olduğu gibi kişi,birisi için yapmak istediklerinden,hayallerinden vazgeçmemeli.Bence bu da bir şiddettir.Baskı baskı nereye kadar.
Şiddete hayır diyorum.


Kendilerini kurtarmış olan kızlar annelerini kurtarabiliyorlar mı?Anne o hastalıklı bir ruha sahip adamı bırakıyor mu?
Söylemem.Gidin oyunu izleyin ve sonucu görün.

İyi seyirler.

BULUT TİYATRO


EVİM GÜZEL EVİM

Süre :75 dakika/1 Perde

Yazan-Yöneten:
Ebru Nihan Celkan

Yardımcı Yönetmen:
Özlem Karadağ

Dramaturji:
Fatih Artvinli

Oynayanlar:
Burcu Çelik,
Füsun Demirel,
Özge Ertem,
Fatih Özkan

NOT :
Fotoğraflar bulut tiyatronun twitter adresinden alıntılanmıştır.
@buluTiyatro

http://www.bulutiyatro.com/

ikincikat-Karaköy 

ADRES :
Karaköy Emekyemez Mh. Sarı Zeybek Sk. Demirci Fettah Çıkmazı No: 2 Kat: 2
Beyoğlu-Karaköy/İSTANBUL


Sekizincikat 

ADRES :
Beyoğlu/İSTANBUL



Hiç yorum yok: