28 Aralık 2012 Cuma

PERA MÜZESİ

PERA MÜZES


İ



Taksimden Tünel'e doğru yürüyüş yaparken Oda Kule'nin oraya geldiğinizde peraya sapın.Caddeye çıktığınızda hemen sol kolunuzun üzerinde ki Pera Müzesi ile karşılaşırsınız.


8 Haziran 2005’te açılan Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın nitelikli ve geniş ölçekli kültür-sanat hizmeti vermek amacıyla kurduğu bir özel müzedir.





2003-2005 döneminde restoratör mimar Sinan Genim’in hazırladığı proje çerçevesinde Tepebaşı'ndaki tarihi Bristol Oteli’nin cephesi korunarak çağdaş ve donanımlı bir müze olarak inşa edilen binasında faaliyet göstermektedir.


(Girişte Artshop ve Pera Cafe yer almaktadır.)



Beş katlı olan binanın ilk iki katında müzenin kendi koleksiyonu kalıcı olarak sergilenir.Bu koleksiyonların ilki ''Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri'' Koleksiyonudur...


















...Aynı katta,''Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu'' da yer alır.













İkinci katta üç yüzden fazla eseri içeren ''Oryantalist Resim Koleksiyonu''nda ise on yedinci yüzyıldan on dokuzuncu yüzyıla kadar geçen dönemde Osmanlı kültüründen etkilenmiş Avrupalı oryantalist ressamların yapıtları yer alır.Bu koleksiyonda Türk ressam Osman Hamdi Bey'in ''Kaplumbağa Terbiyecisi'' isimli tablosu da yer alır.Koleksiyon, bir süre önce yitirdiğimiz Sevgi-Erdoğan Gönül çiftinin özel koleksiyonlarından birçok tabloyu da kapsamaktadır ve müzede onların adını taşıyan Sevgi ve Erdoğan Gönül Galerisi`nde,bölüm bölüm sergilenmektedir.

























Aralarında Tate Britain, Victoria ve Albert Müzesi, St. Petersburg Rus Devlet Müzesi, JP Morgan Chase Koleksiyonu, New York School of Visual Arts, Maeght Vakfı gibi dünyanın önde gelen müze, koleksiyon ve vakıflarıyla ortak sanat projeleri üreten Pera Müzesi, düzenlediği dönemli sergilerle, “Jean Dubuffet”, “Henri Cartier-Bresson”, “Rembrandt”, “Niko Pirosmani”, “Josef Koudelka” “Joan Miró”, “Akira Kurosawa”, “Marc Chagall”, “Pablo Picasso”, “Fernando Botero”, “Frida Kahlo”, “Diego Rivera”, “Goya” gibi dünyanın usta sanatçılarının yapıtlarını ülkemiz sanatseverleriyle buluşturmuştur.






















Açıldığından bugüne her yıl ulusal ve uluslararası eğitim ve sanat kurumlarıyla işbirliği yaparak genç sanatçıları destekleyen sergiler de düzenleyen Pera Müzesi, tüm sergilerini kitaplar, sözel etkinlikler ve çocuk eğitim programlarıyla da desteklemektedir. Dönemsel programları ve etkinlikleriyle dikkat çeken Pera Film ise ziyaretçilere ve sinema meraklılarına, klasiklerden bağımsız filmlere, animasyon ve belgesellere uzanan, kimi zaman sergilere paralel kapsamlı gösterimler düzenlemektedir.





























Kuruluşundan günümüze gerçekleştirdiği etkinliklerle Türkiye’nin en nitelikli, öncü ve sevilen müzelerinden biri haline gelen Pera Müzesi kentin bu çok canlı bölgesinde çağdaş bir müze-kültür merkezi olarak hizmet vermektedir.


Yolunuzu Beyoğlu'na oradan da yürüyüş yolunuz üzerinde olan Pera Müzesi'ne düşürün.Keyif alarak gezeceksiniz.

NOT1:
Yazıların bir kısmı Pera Müzesi'nin internet adresi olan http://www.peramuzesi.org.tr/default.aspx
sitesinden alıntılanmıştır.

NOT2:
Fotoğraflar bana aittir.Güzel bir çekim olmasa da inceleyene bir fikir verebilir diye düşünüyorum.Belli mi olur,merakınızı çeker de Pera Müzesi'ni görmek isteyebilirsiniz ya da internet adresine girip hakkında daha iyi bilgiler alabilir ve profesyonelce çekilmiş fotoğraflarına göz atabilirsiniz.

ADRES:
Meşrutiyet Caddesi No.65 34443 Tepebaşı - Beyoğlu - İstanbul

TELEFON:
+ 90 212 334 99 00

FAX:
+ 90 212 245 95 11

info@peramuzesi.org.tr

2 yorum:

CEPAYNASI dedi ki...

sanal da olsa gezdim müzeyi sayende...
mutlu yıllar!

Mahmutun güncesi dedi ki...

İsteğiniz doğrultusunda bir yıl dileklerimle mutlu kalın.