8 Mart 2014 Cumartesi

''KAPLUMBAĞA'' OYUNUNA DAİR...


KAPLUMBAĞA


Tarihe bir kaplumbağa'nın gözünden bakmak ister misiniz?
Oyun size görmediğiniz ya da görmek istemediğiniz bir bakış açısı sunuyor.Eğlenceli ama kimi zaman sizi üzüyor.Hatta bazı yerde gözyaşınızın yanağınızdan süzülmesine neden oluyor.

İnsanoğlunun bitmez tükenmez hırsı yok mu,burada da karşımızda.Bu hırs nasıl bir şeyde insanın gözünü karartacak dereceye getirebiliyor.Hırs,oyunun başından sonuna kadar sürekli karşımıza çıkan bir olgu.İnsanı ne durumlara sokuyor şahit oluyoruz.


''Bütün ölüler içimde yaşıyor,onları hatırlamak ikinci bir kabuk gibi beni sarıyor.Onları taşımak kendi kabuğumu taşımaktan daha zor.Bu ölüleri hiç unutmamalıyız, onlara çok şey borçluyuz.''
oyun içerisinde geçen bu replik hoşuma gitti ve belki tarihle yüzleşilmesi gerektiğini vurguluyor ama ben,kişinin kabuğunu kırıp kendisiyle yüzleşmesi olarak algılamayı tercih ettim.Bunu hallettiğimiz taldirde diğer her şeyi de kademe kademe hallederiz diye düşünüyorum.

Kaplumbağa'nın zihnindeki görüntüleri perde üzerine aktararak bizlerin görmesinin sağlanması güzeldi.Ne acılar,ne üzüntüler yaşadığını da öğrenmiş oluyoruz.


''Ortama ayak uydurup liberal kaplumbağa olacağım.''
gibi yer yer günümüze göndermeler vardı.

Kaplumbağa'nın 200 yıllık yaşamı boyunca şahit olduğu tarihi bir de ondan dinlemek isterseniz (ki isteyeceksiniz) gidin oyunu izleyin.
Tüm ekipi kutluyorum.
Alkışınız bol olsun.


NOT1 :
Ali Poyrazoğlu,oyun sonunda oyunu çok önceleri okuduğunu,beğendiğini ve haklarını hemen satın aldığından bahsetti.Oyunu kafasındaki konsepte uydurmak için yeniden yazdığını söyledi.Anlatımlarından hem oyun öncesi hem de hazırlık ve provalarda oldukca emek harcandığını anlıyoruz.
Bu konuşmada Kaplumbağa'yı Charles Darwin'in Galapagos Adaları'ndan üzerinde deney yapmak üzere getirdiğini öğreniyoruz.
Kaplumbağa,normal boyutlarındayken evrimleşerek büyümüş.Son yıllarında,getirildiği yerde huzurla yaşaması istenmiş ama orada da iklim şartları değiştiğinden Avustralya'da bir yere yerleştirilmiş.
Bir süre sonra da ölmüş.200 yıl...

NOT2 :
Fotoğraflar aşağıdaki internet adresinden alıntılanmıştır;


ALİ POYRAZOĞLU TİYATROSU


KAPLUMBAĞA

YÖNETMEN
Ali Poyrazoğlu

YAZAR
Juan Mayorga

OYUNCULAR
Ali Poyrazoğlu
Bülent Kayabaş
Özdemir Çiftçioğlu
Nur Gürkan

Alize Ertem
Anıl Ayvalıoğlu
Kıvanç İveiz
Ünal Hoşhal
Temel Yapıcı
Damla Gerçekler
Günce Mutlu
Arif Diren
 Faruk Öksüz

DEKOR UYGULAMA
Ali Poyrazoğlu

KOSTÜM
Şirin Dağtekin

DRAMATURG
Hazal Kaya


ADRES :

Abide-i Hürriyet Cad.
Arzu Pasajı No:227

ŞİŞLİ/İSTANBUL

Gişe :

İnternet adresi:

E-mail:

2 yorum:

öykü dedi ki...

cok enteresanmış

gormeyı ıstıyorum
tskler tum bılgıler ıcın

Mahmutun güncesi dedi ki...

Gidin,pişman olmazsınız.
Oyunculuk üzerine bir şey yazmaya gerek yok (en azından bana düşmez) hepsi birbirinden usta oyuncular.Hele o gencecik insanlar rollerinin nasıl da hakkını vermişler.